Andere verzekeringen

Naast de autoverzekering zijn er ook veel andere verzekeringen. Sommige zijn wettelijk verplicht en andere niet. In principe kunt u hier als stelregel gebruiken dat welke verzekeringen echt noodzakelijk zijn een verplichting zijn. Bij noodzaak kunt u denken aan dat de claim dermate hoog kan oplopen dat u dit zelf niet kunt bekostigen. Hierdoor heeft de overheid deze verzekeringen dan ook verplicht gesteld zodat men zeker is van een uitkering bij belangrijke zaken die zelf niet bekostigd kunnen worden.

Welke verzekeringen zijn verplicht?

Iedereen in Nederland die een auto op zijn of haar naam heeft staan moet hier verplicht een autoverzekering voor afsluiten. Daarnaast is de zorgverzekering een wettelijke verplichting, het gaat hier alleen om het basispakket. Aanvullende pakketten kunnen optioneel voor gekozen worden.

Daarnaast is het vrijwel gebruikelijk dat hypotheekverstrekkers huizenbezitters verplichten om een aantal verzekeringen af te sluiten, hierbij is de opstalpolis het meest gebruikelijk. Ook kan het voorkomen dat zij bij een bepaalde hypotheeksoort als de spaarhypotheek het verplichten om een spaarverzekering af te sluiten, deze is vaak gecombineerd met een overlijdensrisico polis.

Geen verplichting

Er zijn nog een tal van verzekeringen waarbij er geen verplichting geld. Toch adviseren wij u eens goed rond te kijken naar de verschillende soorten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een inboedelpolis. Want als er bijvoorbeeld brand bij u thuis uitbreekt en het gehele huis afbrand. Bent u dan in staat uw gehele inboedel opnieuw te bekostigen? Indien dit niet het geval is dan was u slimmer geweest indien u dit verzekerd had. Zo zijn er nog een tal van verschillende mogelijkheden waarvoor het wellicht verstandig is een polis af te sluiten.